Ülkemiz zeytin konusunda fazlaca çeşitliliğe sahip bir coğrafyadır. Bu çeşitlilik bize farklı aroma ve tatları tatma fırsatı vermektedir. Birçok zeytin çeşidinin olması doğal olarak üretim aşamasında da farklılıklar oluşmasını sağlamıştır.
Sele zeytin tekniği için kullanılacak zeytinler daha çok Bursa’nın Gemlik bölgesinde ve Balıkesir’in Edremit ve Edincik bölgelerinde, yetişen zeytinlerden seçilmektedir. Sele zeytin için seçilebilecek en iyi seçim; ince kabuklu, bol etli ve küçük çekirdekli olan, tam olgunlaşmış siyah zeytin çeşitleri olur. Küçük çekirdekli ve etli olmayan zeytinler olgunlaşma aşamasında kuruyacaktır.
Sele Zeytin Çeşitleri Nelerdir?
Damak tadımız oldukça hitap eden zeytin çeşitleri arasında yer alan siyah sele zeytin yapım aşamasında izlenen yöntemlere göre ikiye ayrılmaktadır.
Sele zeytin yapımı için tamamen olgunlaşması beklendikten sonra toplanan ince kabuklu kaliteli siyah zeytinler; zeytinyağı ve tuz eklenerek bir kabın içerisine doldurulur. Sele zeytinleri uygun bir kaba doldurma işlemi esnasında bir kat tuz bir kat zeytin olacak şeklinde doldurulmaya dikkat edilmelidir tuz zeytinlerde bulunan acı suyun dışarıya çıkarılmasının sağlar.
Kuru sele zeytin, yağlı sele zeytin türüne göre daha acımsı bir tada sahiptir içerisinde yoğun tuz bulunması nedeniyle dış koşullara karşı daha az dayanıklıdır genellikle zeytinin Kısa bir süre de olgunlaştırılarak, tüketilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Çabuk bozulması nedeniyle zeytin fiyatları göz önüne alındığında yüksek gramajlı alınması tavsiye edilmez.
Tuzsuz Kuru Sele Zeytin
Özellikle tansiyon hastaları için yüksek tuz alımının zararlı olduğu bilinen bir gerçektir. Yoğun tuz kullanımından kaçınırken, yine de kuru sele zeytin lezzetinden mahrum kalmamak mümkün.
Tuzsuz kuru sele zeytin ile tuzun tansiyona olan etkisinden uzak dururken, sele zeytin lezzetinden de mahrum kalmazsınız. Her ne kadar suda bekletme yöntemi ile de sele zeytinin tuzunu azaltmak mümkün olsa da, bu işlem zeytinin tadını olumsuz etkilemektedir. Zeytinlerinizin tadını bozmadan tuzunu azaltabileceğinizin en etkili yöntem ise Güneşte bekletme yöntemidir. Güneşte bekletilmiş zeytin, tuzunu dışarıya bırakır. Güneşte kurutulmuş sele zeytin yıkadıktan sonra tuzundan arındırılmış ve yemeye hazır durumda tuzsuz kuru sele zeytin elde edilir.
Yağlı sele zeytin ise tuz ve zeytinyağı karışımı ile birlikte kaplara doldurulur bu tuzlama işleminin temel amacı zeytinin acısını dışarıya atılmasını sağlamaktadır zeytinyağı ise bozulmasını engellemektedir içerisine eklenen zeytinyağı sayesinde zeytinler tamamen kurumaz ve bu şekilde daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Sele Zeytin Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken İpuçları
-Küçük çekirdekli ve etli siyah zeytin seçimine özen gösterilmelidir.
-Yeşil zeytinde olduğu gibi kırma, çizme, suyunu değiştirme gibi aşamaları bulunmamaktadır.
-Kurmadan önce zeytinlerde bere ya da çürüme mevcut olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
-Ev ortamında sele içerisinde zeytin kurmak gibi bir imkânınız yoksa acı suyun dışarıya akması için suyunu dışarıya akıtabilen bir bez torba seçmelisiniz.
-İri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır
-Tuz oranı zeytin ağırlığının yüzde on ile yüzde yirmisi arası bir orana denk gelmelidir.
-Bez torbanızı iki üç günde bir çevirerek tuzun tüm zeytinlere temas etmesini sağlamalısınız.
(Sele zeytini yıkarsanız dayanma sürecinin azalacağını unutmamalısınız.)
Sele Zeytin Nasıl Saklanmalıdır?
Yapmış olduğunuz sele zeytinlerinizi saklarken kuru ve serin olan ortamları tercih etmelisiniz. Sele zeytin tıpkı diğer zeytin çeşitleri gibi muhafaza edilirken güneş ışığından korunmalıdır.