Zeytin yaprağı çayı

Zeytin yaprağı çayında bulunan yüksek miktarda antioksidan, vücudun hastalıklara ve erken yaşlanmaya karşı etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olmaktadır.

Zeytin ve zeytin yağı gibi zeytin yaprağının da insan sağlığına birçok faydası bulunmakta. Zeytin yaprağının çayı doğal bir antibiyotik olarak kabul edilmektedir. Zeytin yaprağı çayı, Akdeniz bölgesinde yaşayan insanlar arasında çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılan en yaygın, geleneksel bitki çaylarından biridir. Soğuk algınlığı, sıtma ve tropikal hastalıklar gibi durumların ve hastalıkların tedavisinde yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Zeytin yaprağı çayının insan sağlığı açısından faydalarından bazıları şunlardır:

– Anti-bakteriyel özelliklerinden dolayı vücuttan bakterileri temizliyor.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Mantar oluşumunu engeller.
– Sindirim sistemini rahatlatır.
– Hücreleri yeniler.
– Kan şekerini düzenler.
– Yüksek tansiyonu düşürür.
– Kalp sağlığını destekler.
– Stresi azaltır.
– Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
– Enerji verir.
– Yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur.
– Kilo vermeye yardımcıdır.
– Ateş düşürücü özelliği vardır.
– Arterleri gevşeterek kan akışını artırmaya yardımcı olabilir.
– Erken yaşlanmayı önler.
– Kronik yorgunluğa iyi gelir.
– Alerjilerin tedavisinde etkilidir.
– Kas spazmalarını önlemeye yardımcı olur.

Zeytin yaprağı çayı koronavirüse iyi gelir mi ?
25 Kasım 2020 itibariyle Covid-19 tedavisinde etkinliği kanıtlanmış bir ilaç ya da aşı bulunamaktadır. Ancak iddia, zeytin yaprağı ve yeşil zeytinde bol miktarda bulunan olyuropein (oleuropein) maddesinin koronavirüsün bulaşını önlediği ve tedavi ettiği fikrine dayanmaktadır. Oleuropein, doğal bir antioksidan bileşen ve zeytin yaprağında da bolca bulunmaktadır.

Ancak;

Zeytin yaprağının koronavirüse karşı etkili olduğunu kanıtlayan bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır. İddia da belirtilen kanıtlar, bilimsel verilere değil bireysel gözlemlere dayanmaktadır.

Bazı araştırmalar zeytin yaprağının antiviral etkiye sahip olduğunu gösteriyor; bitkinin Covid-19’u önlediği iddiası da buradan kaynaklı olabilir. Ancak zeytin yaprağının bilhassa Covid-19’a iyi geldiği gibi bir çıkarım yapmak olası değil. Covid-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsü, genom yapısı, semptomları ve ölüm oranıyla diğer viral enfeksiyonlardan farklı. Her antiviral nitelikli besin Covid-19’u önleyemeyebilir.

Zeytin yaprağı üzerine yapılan bazı bilimsel çalışmalar, zeytin yaprağı ekstresinin antioksidan olduğundan yararları olabileceğini düşündürüyor. Bunlar arasında, kan basıncını düşürmesi, kolesterol seviyelerini iyileştirmesi ve insülin duyarlılığını azaltması var. Ancak yine de, bu alanda yapılan çoğu çalışmanın hayvan deneyi olduğunu unutmamak gerek. Bilim insanlarının bu bulguları doğrulamak ve zeytin yaprağı ekstresi almanın uzun vadeli güvenliğini belirlemek için insanlarda daha büyük ölçekli bilimsel çalışmalar yapması gerekiyor.

İnsanlar üzerinde deneyleri yapılan araştırmaların ise örneklem boyutu epey küçük. Kaldı ki, bu faydaların hiçbiri de Covid-19 ile ilişkili değil.

Kısacası, zeytin yaprağı çayının, bitki çayı olarak uygun dozda tüketilmesi durumunda vücuda faydası olabilir. Ancak “mucize” bir gıda olarak koronavirüse karşı etkili değil. Bu durumda zeytin yaprağı ilaç ya da tedaviden ziyade bir besin takviyesi olabilir.

ÖNEMLİ NOT: Hamilelerin, bebek emzirenlerin ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmaması, şeker hastalarının doktor kontrolünde tüketmesi tavsiye ediliyor. Kan basıncını ve kandaki glikoz seviyelerini düşürme kabiliyeti nedeniyle, bu çay düşük tansiyon ve glikoz seviyelerine sahip olanlar için oldukça tehdit edici olabilir.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir, İçilir?

Malzemeler:

1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı kuru zeytin yaprağı

Hazırlanışı:

1 su bardağı suyu kaynatın ve içine 1 tatlı kaşığı kadar kuru zeytin yaprağını atın. 10 dakika kadar demlenmesini sağlayın.
Demlenen zeytin yaprağı çayını öncelikle süzgeçten geçirin ve ılık bir sıcaklığa gelince için. Dilerseniz çayın içine bir adet karanfil ekleyebilir, tadını daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. İçerken şeker eklememeye dikkat ediniz.
Gün içinde 3 fincana kadar bu faydalı bitki çayını tüketebilirsiniz. Tok karnına içilmesi daha uygun görülür.
Yemeklerin sindirimi iyi şekilde gerçekleşir.