Zeytin odununun sert yapılı olması dolayısıyla, çekirdekleri de odunsu yapıdadır. Bu yüzden de zeytin çekirdekleri ya da tohumlarının içerisinde bulunan fideciklerin gücü, sert ve odunsu kabuğu kırmaya yetmez. Bundan dolayı bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda, o tohumlardan zeytin ağacı çıkamaz, çekirdekleri yere atıldığında çimlenmez.
Karatavuk (Turdus Merula) adı verilen küçük siyah renkli kuşlar; 24-25 cm boyunda ve siyah tüylerle kaplı olan ve gagaları sarı-kavuniçi rengindedir. Karatavuk zeytin meyvesini çok sever. Zeytini yediğinde kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirir ancak zeytin çekirdeklerini sindiremez ve dışkılama yoluyla sindiremedikleri çekirdekleri dışarıya atar.
Doğada sadece karatavukların kursağından geçen zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde çimlenebilir. Karatavuğun kursağındaki küçük taşlar ve sahip olduğu kuvvetli asitler, zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğunu, sindirim sırasında inceltir ve yumuşatır. Bu yüzden de karatavuklar tarafından kabukları inceltilmiş ve yumuşatılmış çekirdekler toprağa düştüğünde çimlenebilir. Turdus Merula’nın bu özelliği zeytin ağaçlarının yayılması (sayısının artması) için çok önemlidir.
Bir gün karatavukların avlanma ve benzeri nedenlerle nesli tükenirse; zeytin ağaçlarının varlığı da tehlikeye girebilir…